12 september 2019
Bas van Dongen
BLOG
Terug naar de gilden
Ik keek op de wekker. Het was nog geen half zes in de ochtend. Het kwam duidelijk van buiten. Het geluid van blazers en trommels vulde mijn kamer. Eerst nog nauwelijks hoorbaar, maar met elke minuut werd het luider en luider. Nieuwsgierig liep ik naar het dakraam en keek naar buiten. Onze dorpsharmonie kwam over de openbare weg langsgetrokken. De vaandeldrager trots voorop. Daarachter de blazers, trommelaars, tuba’s en aan het einde van de stoet twee grote trommen. Niet alleen een indrukwekkend gezicht … maar ook een indrukwekkend geluid.
Later die ochtend, zat ik met mijn ouders, broertje en zusje in de banken van de Sint Janskathedraal in Den Bosch. De roomse pracht en praal kwam van alle kanten op je af. Het was traditie in ons gezin om begin mei met zijn allen naar deze prachtige kathedraal te gaan en een kaarsje op te steken. De aanblik van deze kerk was alleen al overdonderend, maar het zou nog mooier worden. Ik kon niet wachten.
Het begon met tromgeroffel achter in de kerk. En ook nu kwam het geluid steeds dichterbij. Op een gegeven moment voelde je het zelfs in je buik. Door het middenpad liep een bonte stoet langzaam naar het altaar. Drie tamboers voorop en daar achter datgene waar ik zo lang naar uitgekeken had. Een hele groep vendeliers met hun gigantische en kleurrijke vaandels. Ze liepen al zwaaiend met hun vaandels boven het hoofd tussen te mensen door. Wat een indruk maakte dat. De kleuren, de uniformen en het ruisen van de wind boven je hoofd.
Veel later begreep ik pas dat deze vendeliers lid waren van verschillende gilden. Broederschappen waar in een ver verleden kennis en ervaring onderling werd uitgewisseld. Van generatie op generatie. Waarin nieuwe gildeleden werden opgeleid in het vak en na een gedegen opleiding erkend werden als vakman met de titel gezel. En waar de gezel uiteindelijk de titel meester kon verkrijgen na het doen van de gilde- of meesterproef. Het gilde behartigde de belangen van de gildeleden, en beschermde hen. Vaak had een gilde het alleenrecht op het uitoefenen van het vak, wat leidde tot de zekerheid van kwaliteit van werk. Maar waar ook veilig werken, klantgerichtheid, effectiviteit en orde en netheid een normaal onderdeel waren van het ambacht. Met mooie titels als: meestersmid, meesterbakker, meesterschoenmaker, meesterdroogscheerder en meesterbrouwer. Niet voor niks dat Grolsch trouwens nog altijd vasthoudt aan haar slogan: vakmanschap is meesterschap.
Maar waar zijn deze meesters in de huidige tijd gebleven? Een tijd waarin General Managers zorgen voor de strategie, QHSE Managers zorgen voor veiligheid, Accountmanagers zorgen voor klantgerichtheid en HR Business Partners zorgen voor het welzijn van ons allen. Ze zijn er wel die meesters, maar je moet ze tegenwoordig wel goed zoeken. Want ze hebben vaak geen direct contact meer met de klant, ze doen hun werk niet meer zichtbaar in hun eigen werkplaats maar achter de muren van anonieme fabrieksgebouwen. Ze pauzeren samen en veel zaken wordt nu – door al die managers en kantoorpersoneel – voor ze geregeld. Is dat een goede ontwikkeling? Ik ben van mening van niet. We laten hier heel veel potentieel liggen.
Terug naar de tijd van de gilden is wellicht een stap te ver. Maar terug naar het meesterschap is toch wel heel erg aanlokkelijk. Waarin jonge gildeleden niet slechts de ambitie hebben om projectleider of manager te worden, maar een echt vak willen leren. Daarin willen uitblinken om uiteindelijk de meesterproef te doen. En waar vakmensen weer een gewaardeerde rol en positie in onze maatschappij hebben. Met een paar prachtige nieuwe titels tot gevolg: meestermechanical, meesterelectrical, meestersoftwaredeveloper, meesterlasser en meesterstaalmonteur.
En dan zie ik de jaarlijkse eindejaarsbijeenkomst voor me, waar iedereen gespannen zit te wachten op het grote moment. Het moment waarop achter in de zaal het tromgeroffel losbarst. En van achter uit de zaal een bonte stoet vendeliers stapvoets naar voren loopt. Voorafgegaan door drie tamboers en zwaaiend met hun kleurrijke vaandels boven hun hoofd. Je voelt het in je buik en hoort het ruizen van de wind boven je hoofd. En voor in de zaal zetten ze één voor één hun vaandel trots voor het podium. En daar staan dan ze dan, fier naast elkaar: de vaandels van het gilde der Mechanicals, het gilde der Electricals, het gilde der Softwaredevelopers, het gilde der Lassers en het gilde der Staalmonteurs.
Hoe mooi is dat? Nou, ik vind het meesterlijk.
Wil je ook niets meer missen?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media.
Wij vinden dat recruitment anders kan. Sprankelende vacatures, gerichte marketing en een vaste lage prijs.
Boek een afspraak
Boek direct een gesprek
met Michiel
>> Boek direct
Boek direct een gesprek
met Bas
>> Boek direct
Talent Netwerk Nederland
Stadscampus Connect-U
Ariënsplein 1
7511 JX Enschede
+31 (0)85 130 43 83
info@talentnetwerknederland.nl
KVK: 76756726
BTW: NL860786523B01
Bank: NL13 RABO 0349 8383 72