Heb je interesse?
We komen graag met je in contact.
Naast geschikte parameters zijn voor een robot-las-programma ook de coördinaten waar de lassen moeten komen van belang. Wij hebben een applicatie gebaseerd op Python die met deze coördinaten (in XML formaat) automatisch een robot-las-programma genereert.
Echter zijn wij nog op zoek naar een oplossing waarmee de gebruiker deze coördinaten vanuit een 3d model intuïtief kan meegeven in onze web applicatie. Dit is dan ook de tweede uitdaging en het onderwerp van deze afstudeeropdracht.
Wil je de hele afstudeeromschrijving ontvangen?
Vul je gegevens HIER in en we sturen hem naar je toe.
Vind je deze opdracht interessant?
We komen graag met je in contact.
Een greep uit eerdere afstudeeropdrachten
Workflow lasrobots
WO Creative Technology
De afstudeerder heeft een workflow uitgedacht waarmee bedrijven automatisch hun lasrobots kunnen programmeren vanuit de 3d modellen van hun producten. Hij heeft ook een begin gemaakt met het realiseren van deze workflow, met een plug-in voor Solid Works (CAD software) waarmee lasparameters en lasposities kunnen worden geëxporteerd.
Friction Stir Welding
HBO WTB
De afstudeerder heeft onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid van Friction Stir Welding. Hij heeft proefstukken gelast en deze in een laboratorium onderzocht op onder andere de hardheid, taaiheid en microstructuur. Het resultaat van deze opdracht was een aantal sets met procesparameters waarmee kwalitatief goede lassen gelegd kunnen worden.
Voormalige studenten aan het woord
Kevin
Engineer
HBO Mechatronics
Wat was je opdracht?
Bij LAC heb ik een afstudeeronderzoek uitgevoerd naar het uitwisselen van lasparameterdata. De experimenten kon ik een gesimuleerde omgeving (Delfoi) programmeren, waarna ik het in de realiteit kon uitvoeren op de lasrobot in onze Fieldlab. Door middel van deze testen heb ik kunnen bepalen wat de invloeden van lasparameters zijn en hoe het dit tot een kwalitatief goed lasresultaat kan leiden, volgens de kwaliteitseisen in EN-normeringen.
Vervolgens was het de taak om deze lasparameters uit te kunnen wisselen. Samen met mijn collega’s hebben we een webapplicatie te ontwikkelen. Zowel front-end als back-end programmeertalen als Python en JavaScript. Als proof-of-concept is de webapplicatie in staat om lasparameters in een database op te slaan en uit te wisselen onder de gebruikers hiervan.
Hoe was het werken bij het LAC?
Zoals je hierboven leest is de opdracht behoorlijk veelzijdig geweest. Waarbij ik de aanvang van de opdracht als een werktuigbouwkundige opdracht zou omschrijven en het ontwikkelen van de webapplicatie als een ICT-opdracht. Perfect voor een Mechatronicus! Bij het LAC mag je bij alle lopende projecten meekijken, meediscussiëren en eventueel zelfs wat taken op je nemen. Je kan zelfstandig te werk gaan, maar je kan ook rekenen op goede begeleiding vanuit alle collega’s. Ik vond het afstuderen bij LAC een zeer leuke en leerzame ervaring dat ik gedurende de gehele periode, mede dankzij de gemoedelijke sfeer die er hangt, niet als werk heb hoeven beschouwen.
Wat doe je nu?
Na een succesvol afstudeerperiode kan ik met trots zeggen dat ik gelijk bij LAC aan de slag kon.
Wat was je opdracht?
Ik ben in 2020 bij LAC afgestudeerd als HBO werktuigbouwkundige. Mijn opdracht was het vinden van geschikte procesparameters voor een innovatief lasproces, Friction Stir Welding. Hiervoor heb ik een stuk literatuuronderzoek gedaan, waarna ik samples heb gelast met verschillende procesparameters en hier materiaalonderzoek op heb gedaan. Daarnaast heb ik de kans gekregen om een cursus Digital Twinning te volgen. In het kort: hoe maak je een digitaal, gekalibreerd 3d-model van een echte robot-las-installatie, die je kunt gebruiken om de echte installatie aan te sturen. Na deze cursus mocht ik op pad naar een klant om (uiteraard onder goede begeleiding van Ard en Jeroen ;) ) metingen te doen aan een robot-las-installatie. Vervolgens heb ik deze metingen verwerkt in een Digital Twin en heb ik deze ook echt opgeleverd aan de klant.
Hoe was het werken bij het LAC?
Ik heb mijn afstudeeropdracht bij LAC als positief ervaren. Je krijgt bij LAC een goede begeleiding, maar krijgt ook de ruimte om zelfstandigheid en leiderschap te ontwikkelen. Ik merkte meteen dat LAC een R&D club is die voorloopt op de markt. Ideeën en oplossingen van mij die niet binnen de standaard denkwijze vielen werden juist aangemoedigd. In mijn ervaring is LAC hier echt uniek in. Kies je voor een afstudeeropdracht bij LAC, dan ben ik er van overtuigd dat je net zo’n leuke, veelzijdige en leerzame periode zult hebben!
Wat doe je nu?
Na mijn afstudeeropdracht ben ik als Engineer bij LAC in dienst gegaan. Hier hou ik me nu vooral bezig met het ontwerpen en inregelen van robot-las-installaties. Daarnaast bestaat mijn werk uit een stukje las- en materiaalkundig onderzoek en web development in Python en JavaScript. Erg gevarieerd werk met genoeg kansen om dingen bij te leren.
Edwin
Engineer
HBO Werktuigbouwkundige
Thijs
Voormalig stagiair
Management of product development
Wat was je opdracht?
Ik heb in 2015 mijn afstudeeropdracht gedaan bij het LAC. Het project ‘Smart Welding Factory’ stond nog in de kinderschoenen; een samenwerkingsverband in spé tussen lassende MKB bedrijven in de regio. Hoe kunnen deze bedrijven in samenwerking gerobotiseerd ‘First Time Right, One Piece Flow’ productie ontwikkelen? Het was mijn opdracht om dit samenwerkingsverband te ontwerpen en te helpen opstarten.
Hoe was het werken bij het LAC?
Als Universitair student miste ik het raakvlak met de praktijk. Hoewel ik de theorie altijd interessant heb gevonden was ik op zoek naar de toepassing. Bij het LAC was ik welkom om te leren van de praktijk en tegelijkertijd mijn toegevoegde waarde te leveren. De samenwerking met LAC collega’s is speciaal; wederzijds kennis delen in een context waar iedereen zijn eigen rol mag spelen. Dat heb ik erg positief ervaren!
Wat doe je nu?
Op het moment van schrijven ben ik mij aan het voorbereiden op mijn nieuwe baan. Ik ga als manufacturing engineer aan het werk bij Bosal. Ik ga mij bezighouden met de productie van warmtewisselaars; daar komt mijn kennis van automatisering en laserlassen goed van pas.
Voorheen heb ik bij AWL-techniek gewerkt; ik heb daar een laboratorium vormgegeven en aangestuurd waar lasonderzoeken, R&D ontwikkelingen en scholing plaatsvonden.
Aansluitend heb ik bij een scheepswerf gewerkt aan de implementatie van verschillende moderne technologieën; zoals een lasrobot, een robot voor het plasmasnijden, WAAM 3D printen en een Digital Twin.
Wat was je opdracht?
In februari 2016 heb ik mijn afstudeer onderzoek voor de Bachelor Creative Technology(UT) gedaan bij het LAC. Het onderzoek focuste zich op de integratie tussen CAD-software en robot simulatie/programmeer software. Met het uiteindelijke doel om een geautomatiseerde workflow te maken. Dit leidde tot een stukje gebruikers onderzoek en een prototype.
Hoe was het werken bij het LAC?
Ik heb de heren ontmoet door een bijbaantje dat ik toen had(installeren van skype telefoons). Direct zag ik een hele boel praktijk denken en “boeren verstand” waar ik wel aan toe was tijdens mijn Bachelor. Ook al moest het afstudeer onderzoek van de universiteit ook een onderzoek blijven heb ik wel veel dingen kunnen leren van de meer praktische en commerciële kant. Verder was er een goed gevoel voor humor en prettige sfeer.
Wat doe je nu?
Ik heb na mijn bachelor de master Human Media Interaction(UT) gedaan en mij verdiept in de data science en machine learning. Tussendoor en ook al toen ik nog bij het LAC was heb ik “gespeeld” met allerlei startupjes. Uiteindelijk is dat niets geworden en ben ik nu Technology Consultant voor een bedrijf dat software maakt voor de data science markt. Ik combineer hier mijn data science kennis, brede technische kennis en commerciële gevoel.
Raoul
Voormalig stagiair
Creative Technology
LAC
Moderne productietechnologie, lasrobotisering en ICT-oplossingen
Het LAC is hét kennisinstituut voor de maakindustrie en in het bijzonder voor de lassende bedrijven in de metaalindustrie. Het LAC helpt bedrijven innoveren op het gebied van moderne productietechnologie, lasrobotisering en ICT-oplossingen, zoals bijvoorbeeld: Materiaalonderzoek – Lasnaad/materiaal onderzoek in ons eigen materialen laboratorium. Software innovatie – Procesoptimalisatie door integratie van sensoren en camera’s (Las)procesontwikkeling – laserhybride lassen, WAAM 3D Printing of TCO. Technische- en haalbaarheidsstudies – ROI en simulatiesoftware voor minimale stilstand.
Onze gereedschappen zijn onze kennis, inzichten en ervaring. Daarmee maken we onze klanten tevreden.
Ard Hofmeijer
Directeur
Opgericht
Hengelo
Medewerkers
Gemiddeld stagiair cijfer
Vul hier je gegevens in
Vul je gegevens in
Vul je gegevens in en we nemen binnen een werkdag contact met je op.
Je mag me natuurlijk ook direct bellen, appen of mailen.
Ard Hofmeijer
06 308 18 366
hofmeijer@lac.nl